Reisen

Forberedelsene
angående sikkerhet

Etappe 1
Canada
Alaska
Start | << forrige - siste. Reisen fortsetter i Canada.
USA

Etappe 2
Mellom - og Sør Amerika
Etappe 3
Australia
Etappe 4
Singapore/ Laos
Etappe 5
Kina/ Russland
Takk - til alle
som hjalp til med realiseringen
   

Fra 01. - 12. september 2013

Siste kvelden i Anchorage etter 11 dager!

Denali nasjonalparken.

Hgw 8, "Denali Highway".

Hgw 4, Paxson til Valdez. Siden starten i Halifax 12. juni har jeg nå kjørt 20.000 km.

Hgw 4 til veikrysset Gul Kana. Nordøst på Hgw 1, også kalt"Tok Cutoff".

Nasjonalparken "Wrangell Mountains" - til Nabesna.

Hgw 1, Slana til Tok.

Fra 14. september fortsetter reisen i Canada igjen.


OBS: Lenker fra bildeoverskriftene med "(f)" bak går til tilsvarende album på facebook-siden min - der finner du mange flere flotte bilder!
01.09.13 - "Alaska Native Cultures Day" (f)

Palmer, messa igjen. I dag var det urbefolkningens dag på messa, som først for tre år siden fikk tilgang med sine produkter og kultur. Dagen var veldig interresant, aktiviteter, sang, dans og folklore, demonstrasjoner og fortellinger. Dama til høyre har tillatelse til å felle alle dyr i faunaen, også isbjørn. Hun er eskimo. Hun lager de flotteste produkter basert på det hun feller. I dag var det demonstrasjon av hvordan man parterer og flår selen. Kjøttet ble delt ut til tilskuerne, først og fremst til de eldre fra urbefolkningen.
03.09.13 - Den siste kvelden i Anchorage (f)

Jeg har fått bilen og er igjen i godt reisehumør. Jeg har nå hatt tilsammen hele 11 overnattinger i denne byen, minst seks for mye. Jeg ville unne meg en bedre middag, var blitt anbefalt toppetasjen på byens beste hotel Captein Cook. Jeg takker for anbefalingen dette var bokstavlig talt topp. Også utsikten!
04. - 05.09.13 - Fra Anchorage til nasjonalparken Denali

Det er tydelig senhøst nå og jeg er glad jeg reiste inn i Alaska før planen! Fordelen er at den enormt store trafikken i området er borte og det er plass på campingplassene. Jeg kom opp til Denali på ettermiddagen. Fikk en bra plass rett etter innkjøringen til nasjonalparken. Kjørte opp til "Wilderness Access Center" og fikk bestilt tur inn i nasjonalparken neste dag.
06.09.13 - Nasjonalparken Denali, en busstur! (f)

Den flotteste busstur jeg noen gang har hatt! Sjåføren som også var guide kunne sine saker, både kjøre buss og fortelle om landskapet og alle dyra vi så. Været var ikke noe spesielt bra, men det kunne vært verre. Bussen var stappfull av amerikanske cruise turister. Vi så mange dyr, problemet var å få tatt bilder. Det meste av dyra så vi på den andre siden av hvor jeg satt...
06.09.13 - Nasjonalparken Denali (f)

Landskapet var slik at det tok pusten i fra deg. Noe slikt hadde jeg aldri sett før. Høstfargene hadde kommet for noen få dager siden.
06.09.13 - Nasjonalparken Denali (f)

Ved snupunktet hvor vi kunne se fjellet "Mount McKinley" fikk vi et relativt bra utsyn, men toppen var gjemt i tåke. Ca 15 % av turistene får se det slik. Kun ca 5 % får se fjellet uten tåke. Og resten får ikke se noe!!

06.09.13 - "Grizzly Bear" i Denali Nasjonalpark

Full score! Bussen stoppet, og der var Grizzly bjørnen, bare noen få meter i fra meg. Jeg hadde allerede montert 300mm teleobjektivet og var klar til å fotografere. Det var utrolig spennende!

07.09.13 - Denali park til Mc Laren Summer (f)

Hgw 8, "Denali Highway". Den starter ca 40 km syd for Denali park, ved Cantwell, en dårlig grusvei med utrolige store slaghull, lagt på et platå ca 1.100 moh. Men bilen holdt, det var bare fartsmåleren som sluttet å virke. Været var sånn passe, litt duskregn. Det flotteste med denne kjøredagen, var de høstfargene og igjen det mektige landskapet. Fjellene med isbreer og snø på toppene rammet inn høysletta på en helt spesiell måte. Jaktsesongen hadde startet, hundrevis, om ikke tusenvis av jegere har inntatt fjellet.

08.09.13 - Denali Hgw til Paxson (f)

Etter noen km kom en stor overraskelse: "Tangle River Inn", en flott fjellstue midt inne på fjellet. Flotte overnattingsmuligheter, restaurant med bra meny. Jeg bevilget meg frokost, egg, bacon og stekte poteter.

08.09.13 - Hgw 4, Paxson til Valdez (f)

Lite trafikk, spennende landskap, såpass mye svinger at det ikke var kjedelig å kjøre. Jeg begynner jo å bli vant til å ha de flotte fjellene rundt meg på alle kanter, men jeg blir ikke lei av det. Pga lyset, skyene og tåka syntes jeg selv det ble mange spennende bilder denne dagen.
09.09.13 - Båttur på fjorden i Valdez (f)

Husker dere «Exxon Valdez», kjempetankskipet som grunnstøtte og forårsaket det enormt store oljeutslippet? Det var her i fjorden. Vi så sjøløver, de hadde tatt hvile på sjøbøyene som markerte sikkerhetssonen rundt oljeterminalen. Vi så vanlige seler som lekte rundt i vannet, En hval som hvilte i strandkanten. Brunbjørn som fisket laks i elveutløpet. Ørn, "Bald Eagle" som satt i grantoppen. Til slutt isbreen "Columbia Glacier". Men jeg var våt og frossen etter seks timer på dekk da jeg kom tilbake på campingplassen!
11.09.13 - Valdez til Slana (f)

Da jeg tok inn på Hgw 1, fulgte jeg "Copper River". I horisonten bak elva så jeg en mektig fjellkjede "Wrangell Mountains". Bestemte meg å kjøre inn i Nasjonalparken ved Slana, etter at krysset var passert, og måtte derfor kjøre noen km tilbake.
11.09.13 - Slana til Kendesnii campingplass (f)

Jeg måtte inn i nasjonalparken "Wrangell Mountains"! Jeg måtte se disse fjellene nærmere. Helt inn til Nabesna er det ca 67 km, veien stopper der. Jeg var blitt advart: stor risiko for punktering, skarpe sprengstein og veien var virkelig dårlig! Halvveis inn i parken var det en helt ny campingplass. Ble godt kjent med naboene. Steve hadde begge foreldrene fra Norge, og snakket noen få ord norsk. Og jeg fikk besøk av en Golden Retriver. Etter kveldsmat ble jeg invitert over til ekteparet Donna og Bill til øl, whisky og bål.

12.09.13 - "No risk, no funn" - til Nabesna (f)

Det var kaldt om morgenen, ca -3 grader, men sola vant fort over kuldegradene. Tross alle advarsler ville jeg kjøre til enden av veien, til Nabesna, hvor den slutter ved "Derits Mountains Lodge", hvor det også er en liten flyplass. Jeg har brukt mange superlativer på de fotoserier jeg har lagt ut disse månedene, men denne dagen tar kaka!
Bilder fra turen tilbake til Slana (f).

12.09.13 - Slana til Tok (f)

Etter min mening kan det ikke bli vakrere! Vi kan oppleve det samme i Norge bare vi tar oss tid til å se på det. Kom vel fram til Tok i passe tid til å ta kvelden. Blir her i to netter, kun 160 km fra Canada.

 

Start | << forrige - siste.
Reisen fortsetter i Canada.
 
©2013 / webmaster: annale@online.no